Η θεραπεία ενός φλεγμονώδους παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) περιλαμβάνει σύνθετη θεραπεία που, εκτός από τη λήψη φαρμάκων που ανακουφίζουν από τις κράμπες στους πόρους και ομαλοποιούν τις πεπτικές διεργασίες, περιλαμβάνει επίσης δίαιτα. Η συμμόρφωση είναι πολύ σημαντική, αφού στο 90% των περιπτώσεων η ανάπτυξη παγκρεατίτιδας προκύπτει ακριβώς από υποσιτισμό και κατάχρηση αλκοολούχων ποτών. Με άλλα λόγια, μια δίαιτα με φλεγμονή του παγκρέατος θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από τον ίδιο τον παράγοντα που παρενέβαινε στο έργο αυτού του οργάνου. Και αν δεν εξαλειφθεί, τότε κανένα φάρμακο δεν θα βοηθήσει στην πρόληψη της επιδείνωσης της νόσου.
γενικές πληροφορίες
Πριν μιλήσουμε για το πώς να τρώτε με παγκρεατίτιδα, πρέπει να πούμε λίγα λόγια για την ίδια την ασθένεια και τον μηχανισμό ανάπτυξής της. Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η κύρια αιτία της ανάπτυξής του είναι η ανθυγιεινή διατροφή και η κατάχρηση αλκοόλ. Αυτοί οι παράγοντες είναι που επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση του παγκρέατος, το στρεσάρουν έντονα και διεγείρουν την παραγωγή πεπτικών ενζύμων.
Εάν ένα άτομο καταναλώνει συνεχώς «βαριές» τροφές, αργά ή γρήγορα το πάγκρεας αρχίζει να «κουράζεται», προκαλώντας βλάβη στα κύτταρα του και μείωση της σύνθεσης των πεπτικών ενζύμων. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε πεπτικές διαταραχές και ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση του οργάνου. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσονται οξείες φλεγμονώδεις διεργασίες στο πάγκρεας, οι οποίες οδηγούν σε σπασμούς στους πόρους μέσω των οποίων συμβαίνει η εκροή πεπτικών ενζύμων στο δωδεκαδάκτυλο. Ως αποτέλεσμα, συσσωρεύονται στον αδένα και αρχίζουν να χωνεύουν τα δικά τους κύτταρα, προκαλώντας έντονη επίθεση πόνου και νέκρωση (θάνατος ιστού).
Έτσι αναπτύσσεται η οξεία παγκρεατίτιδα. Και εάν η θεραπεία πραγματοποιείται εσφαλμένα, οι φλεγμονώδεις διεργασίες παίρνουν μια χρόνια μορφή και μόνο αργότερα δεν μπορούν να εξαλειφθούν. Η ιδιαιτερότητα της χρόνιας παγκρεατίτιδας είναι ότι τείνει να επιδεινώνεται περιοδικά και να προκαλεί την ίδια κλινική εικόνα που εμφανίζεται με την οξεία φλεγμονή. Μόνο σε αυτή την περίπτωση, οι διαδικασίες αυτο-πέψης στο πάγκρεας ενεργοποιούνται κάθε φορά που εμφανίζεται μια έξαρση, η οποία αργά ή γρήγορα οδηγεί σε πλήρη δυσλειτουργία του αδένα.
Η σωστή διατροφή για τη φλεγμονή του παγκρέατος θα αποφύγει τις συχνές παροξύνσεις και θα αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου. Σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι η δίαιτα αποκλείει εντελώς από τη διατροφή του ασθενούς τροφές που ασκούν μεγάλη πίεση στον αδένα, μπορούν να διατηρηθούν σε ηρεμία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Μην ξεχνάτε ότι η λειτουργικότητα της χοληδόχου κύστης και του ήπατος εξαρτάται από το έργο του παγκρέατος, το οποίο προκαλεί την ανάπτυξη ηπατίτιδας, η οποία περιπλέκει σημαντικά τη διαδικασία θεραπείας. Και όταν αρχίσετε να αναπτύσσετε παγκρεατίτιδα, ένα άτομο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας που επιδεινώνουν περαιτέρω την ευημερία του.
Επομένως, όταν εμφανιστούν πρωταρχικά σημάδια ανάπτυξης αυτής της νόσου, οι γιατροί πρέπει να πραγματοποιήσουν πλήρη εξέταση, η οποία θα τους επιτρέψει να αξιολογήσουν επαρκώς την εργασία του ήπατος και του παγκρέατος, καθώς και άλλων οργάνων που αποτελούν τη γαστρεντερική οδό. Διότι εάν η λειτουργικότητά τους διαταραχθεί, ο ασθενής χρειάζεται πρόσθετη θεραπεία που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εργασίας του.
Οξεία φλεγμονή και έξαρση χρόνιας: δίαιτα
Τα συμπτώματα της φλεγμονής του παγκρέατος είναι έντονα. Πρώτα απ 'όλα, ένα άτομο έχει μια οξεία επίθεση πόνου, η οποία μπορεί να εντοπιστεί τόσο στο δεξιό όσο και στο αριστερό υποχόνδριο, ανάλογα με το τμήμα του οργάνου που έχει φλεγμονή. Σε αυτή την περίπτωση, το επώδυνο σύνδρομο είναι πάντα ο έρπητας ζωστήρας. Δεν καλύπτει μόνο την υποχόνδρια περιοχή, αλλά πρακτικά ολόκληρη την κοιλιακή κοιλότητα και μπορεί να ακτινοβολεί στις ωμοπλάτες, στο κάτω μέρος της πλάτης και στο στέρνο. Ο πόνος απλώς αιχμαλωτίζει τον ασθενή, και κάθε κίνηση γίνεται η αιτία της περαιτέρω επιδείνωσής του.
Εάν το πάγκρεας έχει φλεγμονή, η γενική κλινική εικόνα μπορεί να συμπληρωθεί:
- αύξηση της θερμοκρασίας?
- Ναυτία και έμετος;
- Διάρροια;
- Κρυάδα;
- Αδυναμία;
- Λεύκανση δέρματος κ. λπ.
Με την οξεία παγκρεατίτιδα και την έξαρση ενός χρόνιου ασθενούς, είναι απαραίτητη η άμεση νοσηλεία, καθώς μόνο η εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα θα αποτρέψει τις διαδικασίες αυτο-πέψης στο πάγκρεας και θα σταματήσει το σύνδρομο πόνου. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται μόνο φαρμακευτική θεραπεία, ενώ όλα τα φάρμακα χορηγούνται είτε ενδοφλεβίως είτε ενδομυϊκά.
Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της οξείας ή επιδεινούμενης χρόνιας φλεγμονής. Και αν μιλάμε για το τι να φάμε σε αυτή την περίπτωση, η απάντηση είναι απλή - τίποτα. Ο ασθενής πρέπει να λιμοκτονήσει για αρκετές ημέρες, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η έκκριση των πεπτικών ενζύμων και να μειωθεί η φλεγμονή.
Σε περίπτωση οξείας προσβολής, επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο μεταλλικού νερού σε πολύ μικρές ποσότητες και σε τακτά χρονικά διαστήματα. Για πρώτη φορά, ο ασθενής επιτρέπεται να φάει μόνο εάν οι γιατροί καταφέρουν να σταματήσουν εντελώς την επίθεση. Συνήθως αυτό συμβαίνει για 2-3 ημέρες.
Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα πιάτα πρέπει να σερβίρονται μόνο ζεστά και πολτοποιημένα. Σε αυτό το διάστημα επιτρέπεται η χρήση:
- πουρέ πατάτας βρασμένο σε νερό χωρίς τη χρήση γάλακτος και βουτύρου.
- Κουάκερ στο νερό?
- Πηκτή;
- Κομπότες;
- Παξιμάδι.
Ο ασθενής πρέπει να τηρεί μια τέτοια δίαιτα για περίπου 2-3 εβδομάδες. Και μόνο αφού εξαφανιστούν όλα τα σημάδια οξείας φλεγμονής του παγκρέατος, προστίθενται στη διατροφή:
- ψάρι και κρέας με χαμηλά λιπαρά.
- γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση·
- Γαλακτόσουπες και δημητριακά.
- Χυμοί λαχανικών και φρούτων.
- ξερό ψωμί.
Είναι απαραίτητο να μεταβείτε σταδιακά σε μια «κανονική» δίαιτα μόνο μετά από 8-10 εβδομάδες μετά τη φλεγμονή. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι περιορισμοί και κανόνες για να αποφευχθεί η επανάληψη της επίθεσης. Και τώρα θα μάθετε ποια δίαιτα συνταγογραφείται για ασθενείς με παγκρεατίτιδα.
Δίαιτα μετά το τέλος μιας επίθεσης
Έχει ήδη ειπωθεί παραπάνω ποια δίαιτα συνταγογραφείται για τη φλεγμονή του παγκρέατος. Τι να κάνετε όμως εάν η κρίση έχει ήδη σταματήσει και η κατάσταση του ασθενούς επανέλθει στο φυσιολογικό; Δεδομένου ότι τα κύτταρα του παγκρέατος δεν έχουν ιδιότητες αυτοθεραπείας, ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί μια δίαιτα που έχει τις δικές της ιδιότητες για να αποτρέψει την περαιτέρω καταστροφή τους και την εξασθένιση της λειτουργικότητας του οργάνου:
- το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεστό (τα ζεστά και κρύα φαγητά ερεθίζουν το πάγκρεας και μπορεί να προκαλέσουν επίθεση πόνου).
- όλα τα γεύματα πρέπει να είναι στον ατμό ή βραστά.
- οι μερίδες πρέπει να είναι μικρές (αυτό θα ανακουφίσει το πάγκρεας).
- Πρέπει να τρώτε 5-6 φορές την ημέρα, το τελευταίο γεύμα πρέπει να είναι το αργότερο 2 ώρες πριν τον ύπνο (με παγκρεατίτιδα απαγορεύεται να τρώτε τη νύχτα).
Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν πρέπει να καταναλώνονται με αυτήν την ασθένεια. Αυτά περιλαμβάνουν:
- όλα τα λιπαρά ψάρια και κρέατα.
- τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα?
- Salo;
- καπνιστό κρέας;
- φρέσκα είδη ζαχαροπλαστικής?
- φρέσκα αρτοσκευάσματα?
- Γαλακτοκομικά προϊόντα και γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (πάνω από 1, 5%).
- Λουκάνικα;
- ημικατεργασμένα προϊόντα?
- Κονσερβοποιημένα τρόφιμα;
- ζεστά μπαχαρικά και σάλτσες?
- ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά.
Όταν μιλάμε για τη δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσουμε για την παγκρεατίτιδα, αξίζει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ. Μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από αυτή την ασθένεια πιστεύουν ότι εάν πίνετε 50-100 ml αλκοόλ την εβδομάδα δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό, καθώς τέτοιες δόσεις αλκοόλ θεωρούνται ακόμη και ευεργετικές για τον οργανισμό. Συνήθως αυτό συμβαίνει, αλλά όχι με την παγκρεατίτιδα.
Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν αιθυλική αλκοόλη, η οποία είναι καταστροφική για τα κύτταρα του σώματος και επίσης αυξάνει την όρεξη, αναγκάζοντας ένα άτομο να αρχίσει ακούσια να τρώει πολύ περισσότερο. Και αυτό οδηγεί σε αυξημένο στρες στο πάγκρεας και αυξάνει τον κίνδυνο πόνου. Ως εκ τούτου, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με παγκρεατίτιδα απαγορεύεται αυστηρά να καταναλώνουν αλκοόλ, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.
Τα εγκεκριμένα προϊόντα περιλαμβάνουν:
- άπαχο κρέας - γαλοπούλα, κοτόπουλο, κουνέλι, μοσχαρίσιο κρέας.
- άπαχο ψάρι?
- Φαγόπυρο, ρύζι, σιμιγδάλι, ζυμαρικά, φακές?
- Λαχανικά και φρούτα;
- Χυμοί (μόνο μη συσκευασμένοι).
- Αυγά;
- Αποξηραμένα αρτοσκευάσματα.
- Μπισκότα χωρίς κρέμα και γέμιση σοκολάτας.
- Γάλα, τυρί, τυρί cottage?
- Κεφίρ, γάλα ψησίματος που έχει υποστεί ζύμωση.
Όλα αυτά τα τρόφιμα μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν ένα μενού διατροφής για μια ολόκληρη εβδομάδα. Επιπλέον, θα ποικίλλει κάθε μέρα. Για παράδειγμα, το κρέας μπορεί εύκολα να γίνει ζυμαρικά, μπριζόλες, κεφτεδάκια κ. λπ. Από τυρί cottage - κατσαρόλες και cheesecakes. Τα λαχανικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για συνοδευτικά όσο και για σαλάτες. Το κύριο πράγμα είναι να ενεργοποιήσετε τη φαντασία σας.
Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι ενώ κάνετε δίαιτα, είναι επίσης απαραίτητο να λαμβάνετε φάρμακα που συνταγογραφούνται από γιατρό. Βοηθούν στη βελτίωση της πέψης και αποτρέπουν την επιδείνωση της νόσου.
Συνταγές δίαιτας
Στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε έναν τεράστιο αριθμό συνταγών για διαιτητικά πιάτα που επιτρέπεται να καταναλώνονται με παγκρεατίτιδα. Θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε εύκολα ένα πρόχειρο μενού για την εβδομάδα. Για παράδειγμα, μια συνταγή για την παρασκευή πουτίγκας από τυρόπηγμα, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για πρωινό όσο και ως απογευματινό σνακ, είναι πολύ δημοφιλής. Για την προετοιμασία θα χρειαστείτε τα ακόλουθα συστατικά:
- τυρί cottage χωρίς λιπαρά - 350 g.
- Αυγά κοτόπουλου - 4 τεμ. ;
- ξινή κρέμα με χαμηλά λιπαρά - 80 g.
- Ζάχαρη κρυσταλλική - 100 g;
- άμυλο - 1 κουταλιά της σούπας?
- Σιμιγδάλι - 1 κουταλιά της σούπας
Για να φτιάξετε το τυρόπηγμα, πρέπει πρώτα να χτυπήσετε καλά το τυρόπηγμα με μίξερ ή μπλέντερ ώστε να γίνει μια ομοιογενής μάζα αέρα. Στη συνέχεια, πρέπει να προσθέσετε τους κρόκους των αυγών κοτόπουλου (τα ασπράδια πρέπει να τα βάλετε στο ψυγείο για λίγο) και να ανακατέψετε τα πάντα ξανά καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε ξινή κρέμα, σιμιγδάλι και άμυλο στην προκύπτουσα μάζα και χτυπήστε ξανά καλά τα πάντα με ένα μίξερ.
Μετά από αυτό, πρέπει να αφαιρέσετε τις πρωτεΐνες από το ψυγείο, να τις χτυπήσετε μέχρι να σχηματιστεί μια κορυφή και σταδιακά να προσθέσετε ζάχαρη. Στη συνέχεια, πρέπει να συνδυάσετε τις πρωτεΐνες με τη μάζα του τυροπήγματος και να τις ανακατέψετε απαλά με ένα κουτάλι, αλλά όχι με ένα μίξερ.
Μόλις το τυρόπηγμα βράσει στερεό (πρέπει να είναι υγρό), πρέπει να το χύνετε σε ένα ταψί καλυμμένο με περγαμηνή. Η φόρμα πρέπει να καλυφθεί με αλουμινόχαρτο και στη συνέχεια να τεθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Μετά από αυτό το διάστημα, πρέπει να αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο και η πουτίγκα να συνεχίσει να ψήνεται για περίπου 15-20 λεπτά. Μόλις γίνει, ο φούρνος πρέπει να σβήσει, αλλά η πόρτα δεν πρέπει να ανοίξει αμέσως γιατί η πουτίγκα μπορεί να καθίσει. Πρέπει να δώσει 20-30 λεπτά για να κρυώσει λίγο και μετά μπορεί να σερβιριστεί.
Υπάρχει μια άλλη συνταγή για το μαγείρεμα ενός πιάτου που επιτρέπεται να καταναλωθεί με παγκρεατίτιδα. Και αυτή είναι μια σούπα από πουρέ κοτόπουλου και κουνουπιδιού. Για να το ετοιμάσετε χρειάζεστε:
- νερό - 2 l;
- πατάτες - 2 τεμάχια?
- κουνουπίδι - 5-7 ταξιανθίες.
- καρότα - 1 τεμ. ;
- στήθος κοτόπουλου - 300-350 g.
Ρίξτε 1 λίτρο νερό στο στήθος κοτόπουλου και βράστε σε χαμηλή φωτιά. Μετά το βράσιμο πρέπει να βράσει για 20 λεπτά, μετά να στραγγίξει το νερό και να γεμίσει ξανά το στήθος με νερό και να βράσει μέχρι να βράσει τελείως. Στη συνέχεια, πρέπει να στραγγίσετε ξανά το ζωμό, να πάρετε το στήθος, να κρυώσετε και να το κυλήσετε μέσα από έναν μύλο κρέατος αρκετές φορές.
Μετά από αυτό, πρέπει να προετοιμάσετε τα καρότα και τις πατάτες ξεφλουδίζοντάς τα, ξεπλένοντάς τα με τρεχούμενο νερό και κόβοντάς τα σε κύβους. Τα λαχανικά πρέπει να χυθούν με νερό και να βάλουν φωτιά. Αφού πάρει βράση, το αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά, μετά προσθέτουμε το κουνουπίδι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 7-10 λεπτά χωρίς να μειώσουμε τη φωτιά.
Όταν όλα τα λαχανικά είναι έτοιμα, είναι απαραίτητο να τα βγάλουμε από τον ζωμό λαχανικών που προκύπτει, να τα ψιλοκόψουμε με ένα μπλέντερ ή να τα τρίψουμε με ένα σουρωτήρι και μετά να τα ανακατέψουμε ξανά με το ζωμό, μόνο που αυτή τη φορά προσθέτουμε και τον κιμά. Εάν η παγκρεατίτιδα βρίσκεται σε σταθερή φάση ύφεσης, η παρασκευασμένη σούπα μπορεί να αλατιστεί ελαφρά και να προστεθούν φρέσκα βότανα.
Υπάρχουν πολλές συνταγές για την παρασκευή πιάτων διαίτης. Το κύριο πράγμα είναι να μην μπερδεύεστε με αυτήν την ποικιλία και να χρησιμοποιείτε μόνο αυτά που περιέχουν προϊόντα που είναι εγκεκριμένα για παγκρεατίτιδα. Και ο γιατρός πρέπει να το πει με περισσότερες λεπτομέρειες.